WATERFRONT | AGROPOLI

The intervention draws inspiration from the historical significance of coastal watchtowers and the burgeoning urbanization in coastal zones, which has led to a physical division between land and sea. The proposal advocates for a novel approach that harmonizes with the natural boundary of the sea, ensuring the sustainability of new architectural structures, enhancing maritime access, and implementing strategies to counter meteorological and marine phenomena. It suggests the establishment of three circular platforms reminiscent of the towers depicted in the municipality’s coat of arms, serving as prominent landmarks and identity symbols, as well as hubs for activities along the coastline. The redesign of the boundary incorporates the utilization of drainage solutions to surmount varying elevations and the introduction of a “green barrier” to shield against surges. Traffic reorganization promotes sustainable, leisurely mobility along the waterfront, with the implementation of new bike and pedestrian pathways to mitigate the architectural carbon footprint, enhance beach accessibility, and stimulate tourism and commercial ventures. The alteration of the waterfront’s cross-section aims to elevate panoramic vistas for both residents and visitors, thereby contributing to the restoration of the area’s architectural landscape value.

date: 2023   ·   client: City Council of Agropoli  ·   project team:  L. Cerullo, C.Pia, R.Rizzo  · status: Honorable mention architecture competition  ·   site: Agropoli, Salerno (Italia)